Diumenge 10-01-2016, avui visualitzo la façana posterior de l’edifici del carrer de Sant Gaudenci número 9 (a cadastre) i 9 bis (a la façana del mateix edifici) amb referència cadastral 9675116DF2897F0001QW.

Captura de pantalla 2016-01-10 a les 9.30.10

Podem comprovar les fissures produïdes per les obres, sense llicència d’obres, del edifici en qüestió. Si algú demana un assabentat d’obres no hauria d’haver-se produït mai aquest tipus de patologia en la façana posterior. En canvi, si que es possible si hi ha alguna modificació estructural del mateix edifici, com és el cas, i amb la conseqüent patologia visualitzada. Sembla ser que l’empresa contractada, per la propietat, no ho hauria vist. La pregunta seria i el tècnic que els dona tots els seus consells per fer aquest tipus d’obres? Aquest hauria de ser el principal responsable de qualsevol incident que pugui haver en aquest tipus d’edifici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Si analitzem la tipologia de l’edifici per any de construcció, aproximat, que data entre 1900 i 1936 (a cadastre data de 1936) podem esbrinar quin sistema estructural té aquest tipus d’edifici i valorar si la intervenció que es porta a terme és la més adient, tot i que els reforços estructurals amb sistema de biga metàl·lica poden comportar un sobre pes a l’estructura general de l’edifici i és molt difícil saber-ho si no és té en compte els fonaments d’aquest edifici i el terreny on estan situats. Tot això l’ha comprovat l’empresa, tècnic (anònim) i finalment la propietat? Pel que sembla no i ja veurem si aquest edifici no anirà a més. Es podria amagar o tapar aquest tipus d’actuació, però seria la correcta forma de procedir?

Explicació tècnica.

Les fabriques de maó i arrebossats exteriors tot i que són molt pesades realment són extremadament esveltes. Utilitzem “esveltes”, en aquest cas, per definir la relació entre l’amplada i l’alçada de la secció vertical de la fàbrica. Si pensem que un maó normal, té uns 11 cm d’amplada en el sentit en que es col·loca i que la distància entre els forjats, al qual estan recolzats és de 265 cm la relació amplada/alçada és de 265/11 = 24,09. Això voldrà dir que la fàbrica entre plantes és 24 vegades més alta que ample. Podem arribar a entendre que és molt “esvelta”.

Això afavoreix les fissures per dilatació, moviments del suport i altres causes.

D’altra banda, no hem d’oblidar que el seu pes ronda els 200 kg/m2 el que suposa, per a una alçada de 2,65 m, com hem dit abans, un pes per metre lineal d’uns 530 Kg. Per aquest motiu sigui preceptiu disposar d’una biga, generalment un cèrcol, sota el mur en el forjat, de manera que estigui calculada per resistir el pes lineal del tancament de façana.

Al pes anteriorment calculat haurem d’afegir el de la cambra d’aire i si hi ha peces ceràmiques als seus acabats.

No serveix, per tant, amb recolzar sense més la fàbrica sobre el forjat, encara que aquesta es faci coincidir amb una bigueta. Tampoc considero adequat disposar una bigueta doble que coincideixi amb la posició del mur de façana.

Crec que l’única cosa assenyada és disposar un cèrcol perimetral o biga en el forjat, que transmeti les càrregues del tancament a la resta de l’estructura.

Quan ens oblidem d’aquest tipus de detall constructiu, pot ocórrer el que passa en aquesta obra i en les fotos adjuntes.

DESCRIPCIÓ.
Les fotos mostren una esquerda en un arrebossat i amb paret de càrrega de fàbrica de maó (estructural), situada a la part superior de la façana posterior fins a la part inferior del volum de l’edifici unifamiliar. La coberta és de dos aiguavessos i amb teules àrabs.

JUDICI TÈCNIC.
Per la forma de l’esquerda, lleugerament més oberta en la seva part inferior que en la superior, es dedueix que es tracta d’una esquerda per assentament del forjat que constitueix la base de la coberta de dos aiguavessos, però també el suport de la fàbrica de la façana.

REPARACIÓ PROPOSADA.
La deixem per al tècnic anònim a veure quina feina proposarà a la propietat i si tindrà una bona finalitat per conservar el parc immobiliari d’aquesta illa d’Horta amb edificis històrics i que fonamenten el caràcter d’una societat d’especial importància amb el medi rural, urbà i integrador amb la gran ciutat.

La pregunta que ens hauríem de fer seria…

Quin patrimoni deixarem als nostres fills? edificis amb data 1936 i els mateixos propietaris especulen per poder vendre o llogar amb modificacions estructurals en zones protegides, urbanísticament.

Repàs dels anteriors casos del mateix habitatge:

02. Obra il·legal de renovació i l’Ajuntament no actúa.

Signat:

Un ciutadà preocupat per les obres il·legals que es porten a terme al barri d’Horta i que ningú les pot fer parar.