Les Green Building Councils llancen un ambiciós projecte finançat amb 2.350.000 d’euros per donar suport als governs en l’actualització i la implementació de les estratègies nacionals de rehabilitació d’edificis, que els ajudin a complir la legislació de la UE al respecte.

80 organitzacions procedents de 24 països europeus s’han reunit a la seu londinenca de la companyia Arup per al llançament oficial de Build Upon , un innovador projecte de dos anys de durada finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. El projecte té com a objectiu impulsar el disseny d’un marc legislatiu que, a llarg termini, permeti la implementació de mesures d’eficiència energètica per a la renovació del parc edificat en 13 països europeus.

El projecte començarà amb elaboració d’un mapa de la situació actual del sector de la rehabilitació d’edificis i la identificació de més de 1.000 agents del sector involucrats en aquest objectiu. Posteriorment, els Green Buildings Councils participants treballaran amb les administracions públiques dels seus respectius països per dinamitzar un procés de diàleg d’un any que faciliti l’intercanvi de les millors pràctiques entre ells. Els resultats del projecte serviran per elaborar la segona versió de les estratègies nacionals de rehabilitació.

De conformitat amb la Directiva d’Eficiència Energètica, els països de la UE van haver de presentar les seves estratègies de renovació a llarg termini el 30 d’abril de 2014. Molts d’ells no van poder complir aquest termini i, a més, les estratègies presentades mostrar mancances respecte a els requisits de la Directiva.

Ara, els estats membres tenen un nou termini fins al 30 abril 2017 per enfortir les seves estratègies i tornar a presentar a Brussel·les. A més, la recentment creada Unió de l’Energia, de la Comissió Europea, fa especial èmfasi en la incorporació completa dels principis de la directiva en les lleis nacionals d’edificació, de manera que els dos pròxims anys seran crucials perquè els països estableixin un marc propici i ambiciós per a la renovació dels seus parcs d’edificis.

Emilio Miguel Mitre , Coordinador d’ Build Upon   i Responsable de Relacions Internacionals de Green Building Council Espanya(GBCe), ha manifestat: “Els governs de tot Europa tenen una tasca extremadament difícil en haver de definir estratègies perquè els nostres edificis estalviïn energia i proporcionar la finançament i els instruments adequats per aconseguir-ho. Trobem a faltar un acord general per a l’elaboració d’una estratègia comuna de treball. Això no és només responsabilitat dels governs, sinó també del sector públic, el privat i la societat civil. Volem ajudar a construir no solament l’estratègia, sinó també el compromís real de totes les parts, basant-nos en el treball de la Xarxa Regional Europea de GBCs “.

La Xarxa Europea de GBCs

Les Green Building Councils són associacions sense ànim de lucre que impulsen la transformació d’edificis, comunitats i el comportament dels usuaris cap a la sostenibilitat. World Green Building Council és una coalició de més de 100 GBCs i 27.000 membres a tot el món, pel que és la major organització internacional amb capacitat d’influir en el sector de l’edificació sostenible. La nostra Xarxa Regional d’Europa està composta per més de 30 GBCs i treballa en col·laboració amb més de 5.000 empreses associades de tot Europa, que representen un ampli ventall del sector de l’edificació. Una part crucial de la construcció sostenible és unir tota la cadena de valor de la indústria per crear millors solucions.

Via: http://www.infoconstruccion.es/