© Airtor Ortiz

Arquitectes: ACXT
Ubicació: San Mamés, 48013 , Biscaia,
Director del Projecte: Oscar Dolent
Arquitecte principal: César A. Azcárate Gómez
Adjunt Arquitecte: Diego Rodríguez
Superfície: 114.500,0 m²
Any: 2014
Fotografies: Airtor Ortiz

Gerents de Projecte: Alexander Zeuss, Gontzal Martínez
Arquitectes Col · laboradors: Ricardo Moutinho, Luis Ausin
Estructures: Armando Bilbao, Javier Llarena, Nerea Castro, Mikel Mendicote
Demolicions: Mario Liendo
Urbanització: Alberto Fuldain, Javier Durán, Jon Ochoa
Topògrafs: Javier Ruiz de Prada, gabriel Bustillo
Dibuixant: Felipe Gaona
Electricitat Edifici Serveis: Álvaro Gutiérrez, Miguel García, Mikel Lotina
mecànics de construcció Serveis: Alberto Ribacoba, Jon Zubiaurre, Lorena Muñoz
Telecomunicacions Serveis de Construcció: Aritz Muñoz, Ibai Ormaza
Seguretat i foc: Luis González, Arturo Cap

Des del arquitecte. Athletic Club de Bilbao és un dels grans clubs de futbol europeu i el seu estadi anterior, més de cent anys d’edat, va ser un dels més llegendaris, conegut popularment com la catedral del futbol .

Situat pràcticament al mateix lloc que la ja existent, el nou estadi es superposa amb el vell San Mamés. Aquest fet va forçar la seva construcció per ser dut a terme en dues fases de tal manera que va impedir l’equip d’haver de reproduir.

Un dels principals reptes en el disseny del nou San Mamés va ser el manteniment de l’atmosfera de futbol intens i màgic de l’antiga catedral . Aquest efecte no només s’ha mantingut sinó augmentat, satisfer completament les demandes d’una de les millors bases de fans al món.

Secció

Primer pla de distribució

Elevació

La ubicació del nou estadi, a l’extrem de la malla urbana del districte d’expansió de Bilbao, que mira furtivament sobre la ria amb privilegi, converteix l’edifici en una peça d’arquitectura que ha de ser introduït categòricament i amb força, però a la vegada , respectant la resta dels edificis que conformen aquesta zona de la ciutat. A partir d’aquesta reflexió arriba un dels primers aspectes tinguts en compte per al seu disseny. És a dir, la percepció de la construcció erigida com un edifici urbà, en relació amb els altres i no només com instal · lacions esportives senzilles.

Va ser pensat per a aquelles zones de l’estadi que tradicionalment són inútils per esdevenir valuós.Aquests es troben entre el perímetre de l’estadi i la part posterior de les grades i constitueixen les zones de circulació a través del qual es pot accedir i sortir de les grades, que són, al capdavall, la part principal de tot l’estadi de futbol. Per tal de donar a aquestes zones un valor afegit, l’estratègia del projecte consisteix en, no només donant-los característiques espacials, sinó també assegurar-se que tenien una relació molt intensa amb la ciutat i els voltants. Per això, un element bàsic que segurament donarà caràcter a l’estadi Nou San Mamés es posa en joc en la façana. És a dir, la repetició d’un element d’ETFE trenat, donant l’energia i la unitat d’elevació. Aquest element s’il·lumina a la nit, creant així una fita urbà sobre la ria, la projecció d’una nova imatge de Bilbao des de l’interior, gràcies a un dels sistemes d’il · luminació dinàmica més avançats del món. El sostre, formada per poderoses armadures metàl · liques radials orientats cap al centre del terreny de joc, està coberta amb coixins d’ETFE blanc, que cobreix la totalitat de les grades. La posada a punt de les grades està totalment centrat en el camp, el que maximitza la pressió que exerceixen els aficionats al joc, igual que en el vell San Mamés, conegut en el món sencer per ser com una olla a pressió on el públic seria a la part superior dels jugadors.

L’estadi compta amb àmplies àrees d’hospitalitat, amb llotges VIP, seients premium i les seves zones d’oci i sales de reunions, restaurants, cafeteries, Museu del Club, la Botiga Oficial i àrees per a reunions, així com un centre esportiu obert al públic en general sota una de les seves grades. La seva capacitat serà superior a 53.000 espectadors.

Feu clic per obrir un mapa
Via: http://www.archdaily.com/