Holanda té el primer carril bici del món que produeix energia solar – Núm. 35 | març 2015 – Hemeroteca

S-DEL-~1

L’Oficina de l’Arquitecte en Cap ens recomana conèixer el SolaRoad, un gran panell solar que ofereix una potència elèctrica equivalent al consum de dos o tres habitatges i connecta les poblacions de Krommenie i Wormerveer, al nord-est d’Holanda.

El carril bici està format per una estructura que inclou una placa de captació d’energia solar i una superfície de vidre rugós d’alta resistència. Les cèl·lules solars que hi ha sota el vidre que forma el carril absorbeixen la llum del Sol i la converteixen en electricitat.

En total, són 100 metres de longitud i 3,5 metres d’ample pels qual passen uns 2.000 ciclistes de mitjana al dia. Per comprovar la durabilitat del sistema només s’han instal·lat cèl·lules fotovoltaiques en un dels dos sentits de la marxa.

Aquesta prova pilot es va posar en marxa el 2014 i durant els tres anys es comprovarà la resistència de la superfície, la comoditat pels usuaris i usuàries i l’eficiència energètica de les plaques. Està previst que l’electricitat que es genera pugui tenir aplicacions en l’enllumenat de carrer, els senyals de trànsit, en les llars i els vehicles elèctrics.

plaques-al-carril-bici_69983

Tot i que Holanda no és un país amb massa hores de Sol, les autoritats, els centres d’investigació i les empreses innovadores fa anys que aposten pel desenvolupament d’energies renovables com la solar.

Més informació: SolaRoad

Via: noticieshabitaturba.bcn.cat