Els dispositius, que es troben en fase d’investigació, podran mesurar la temperatura, la pressió i la humitat d’edificis públics i privats.

20160219-sensor-redesinalam

Investigadors del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) en col·laboració amb la Universitat Rei Joan Carles treballen en el desenvolupament de sensors sense fils que permetin avaluar i optimitzar el comportament energètic dels edificis.Aquests dispositius poden mesurar factors com la temperatura, la pressió o la humitat en edificis per a l’obtenció de l’etiqueta d’eficiència energètica.

De moment, han creat nous algoritmes per a aquests sensors i per analitzar patrons de temperatura a Europa. Els resultats s’han publicat a les revistes IEEE Transactions on Wireless Communications i el Journal: Global and Planetary Change.

A través del projecte Omega-CM-amb el suport de la Comunitat de Madrid i els fons estructurals de la Unió Europea i desenvolupat juntament amb el (CIEMAT) -, els investigadors de la URJC estan dissenyant i programant dispositius smart malnoms, que consisteixen en una xarxa sense fils de ‘motes’ que implementen sensors de tot tipus.

Segons va explicar l’investigador de l’àrea de Teoria del Senyal i Comunicacions de la URJC, Julio Ramiro, el dispositiu té dues parts: un mòdul de comunicacions que utilitza zigbee o protocol de comunicacions de curt abast per a l’enviament de poca informació, i un altre mòdul de monitoritzat amb multitud de sensors. Un nombre elevat d’aquestes motes conforma el que s’anomena com a xarxa sense fils de sensors o xarxes WSN (Wireless Sensor Network) .

Fins ara els mesuraments es feien amb simulacions, pel que no era un estudi real amb mesures reals , explica Julio Ramiro, investigador de l’àrea de Teoria del Senyal i Comunicacions de la URJC, que afegeix quenosaltres estem dissenyant els elements que van a mesurar de manera no intrusiva i precisa dades de temperatura, pressió o humitat .

A més, aquest projecte pretén provar quin efecte tenen alguns elements, com les finestres intel·ligents (electrocròmiques), i si la seva aplicació pot ajudar a l’optimització dels recursos de l’edifici.

Encara que de moment els investigadors es troben en la fase de programació dels dispositius en el laboratori, el següent pas serà instal·lar-los i provar-los en edificis ja monitoritzats mitjançant cablejat per comprovar la seva eficàcia.

Via: www.urjc.es